L’ILLA DELS GATS

 

Els que compartim la vida amb un o més gats estem al corrent de la dificultat que és lluitar pels seus drets i el seu benestar al nostre país. Aquest article publicat fa un temps a l’ABC Tecnologia fa pensar.

Els cent habitants de l’illa de Tashirojima rendeixen un particular culte als milers de felins de l’illa, que són tractats com déus. La fascinació que exerceixen els gats sobre la societat japonesa és una cosa que sempre ha cridat molt l’atenció als habitants de la meitat occidental del planeta. Les creences tradicionals nipones consideren als felins com animals que atrauen la bona sort. Tot i això, resulta sorprenent descobrir l’existència d’una illa dedicada per complet a retre culte a aquests independents animals.

Els habitants de Tashirojima alimenten els gats i vetllen per la seva comoditat.

Es tracta d’Tashirojima, una petita illa que pertany a la prefectura de Miyagi a la, segons explica l’autor del bloc Abadia digital, viuen milers de gats que són tractats com a autèntics déus pel tot just centenar de persones que habiten a l’illa i que creuen fermament que donar de menjar als gats porta bona sort, salut i riquesa.

Aquesta adoració dels gats va començar quan la principal activitat econòmica de Tashirojima era la cria dels cucs de seda. La presència d’aquestes erugues va comportar l’augment de la població de ratolins a l’illa, ja que els agrada alimentar-se de aquest tipus de cucs. Per tractar de controlar la plaga de rosegadors i evitar que propaguessin malalties, els residents van començar a portar gats a l’illa que, des de llavors, és un paradís per als gats de carrer.

Els habitants de Tashirojima no només alimenten als mininos per atreure la fortuna a les seves vides, sinó que vetllen per la seva comoditat i vigilen que cap turista o pescador que s’aproximi a l’illa porti un gos amb si. La seva fascinació per aquests animals és tan gran que els consideren una mena de déus. Per això, han construït un santuari per a rendir-los culte, la façana imita la figura d’un gat.

Amb totes aquestes cures, està clar que aquests animals tenen assegurada la seva presència a l’illa durant molts anys, cosa que no sembla tan clar per als éssers humans. Més del 80 per cent dels habitants de Tashirojima té més de 65 anys i només un, menys de 45, de manera que el govern nipó l’ha declarat en perill de perdre la totalitat de la seva població. Per tractar d’evitar que acabi deshabitada i fer-la més atractiva per a la població jove, les autoritats han decidit convertir aquesta singular illa en una destinació turística temàtic dedicat, com no, a la figura dels gats que l’habiten.

error: Content is protected !!