PER UN NADAL SENSE RISCOS PER ALS NOSTRES GATS

Va arribar el Nadal i amb ella un canvi en l’harmonia de la convivència. En aquestes dates les cases canvien: incorporem nous objectes decoratius, movem els mobles i accessoris per donar espai a l’arbre i a altres plantes pròpies d’aquestes festes molt atractives pel seu color i significat però també, algunes d’elles, molt perilloses per als nostres companys felins.

El mateix succeeix amb alguns menjars i begudes que no solem prendre habitualment o almenys no amb tanta freqüència i que en aquestes dates podem oferir als nostres gats per desconeixement, descuit o perquè ells mateixos curioseen (no oblidem que són gats) i que poden tenir conseqüències MOLT perjudicials per a la salut.

Les plantes, els menjars i begudes al costat del anar i venir de familiars i / o amics que normalment no conviuen amb nosaltres, sorolls, timbres, música alta, nens entusiasmats que no poden evitar emocionar-se amb els seus regals i corren per la casa cridant a veus a uns i altres, trenquen l’harmonia de la convivència a la qual els nostres companys de vida estan acostumats.

Encara que sigui època de celebracions agradables i esperades per a molts, no hem d’oblidar que tots aquests canvis afecten, i molt, als nostres gats i tornar després a trobar l’equilibri pot resultar difícil.

Hi ha coses que podem fer per prevenir intoxicacions, estrès i fins i tot fuites per por. Aquí us deixo un petit resum de plantes, aliments, begudes i pautes de conducta que espero us siguin útils per evitar riscos innecessaris als vostres estimats felins.

PLANTES TÒXIQUES

Hi ha infinitat de plantes, arbres, arbusts i fruites que habitualment tenim a casa i que poden ser tòxiques per ingesta o contacte tant per a gats com per a gossos. Els gats domèstics que tenen prou distracció i les han vist en el seu entorn des de sempre potser ni s’acosten a elles però en altres ocasions no és així.

Aquí només us esmentem les que són típiques d’aquestes dates.


EL GRÈVOL o (ILEX Aquifolium)

La composició química del grèvol és la Ilicina
Toxicitat: molt alta
D’aquest petit arbre és tòxic per als nostres gats les fulles, el fruit i fins i tot la llavor.

Quins símptomes provoca?

Trastorn gastrointestinal més o menys greu segons la dosi ingerida i si no es detecta a temps pot provocar la mort. Gairebé totes les intoxicacions es produeixen per la ingesta de les baies (les boletes vermelles), ja que les fulles en ser gruixudes i espinoses no solen resultar agradables perquè el nostre gat les mossegui o mastegui.


LA POINSETTIA (ponsètia) o FLOR DE NADAL

La seva composició química és molt diversa.
El que podem apreciar és una substància d’aspecte lletós quan se’ns trenca un full o la tija. Aquesta saba conté gran quantitat de substàncies químiques però la euforbina és la responsable directa de la intoxicació.
Toxicitat: alta
D’aquesta planta és tòxica per als nostres gats seva flor, la tija i les fulles i és tòxica tant si es mastega i ingereix com si la seva saba (aquest líquid lletós que comentàvem abans) entra en contacte amb els ulls o la pell.

Quins símptomes provoca?

Per ingesta.
Si el nostre gat mastega o ingereix parts d’aquesta planta (especialment les fulles) presentarà abundants vòmits, diarrees, disfàgia (dificultat per empassar), glositis (inflamació de la llengua), faringitis … juntament amb molta salivació. Pot generar greus danys al ronyó i al fetge.

Per contacte
La saba d’aquesta planta conté substàncies irritants, càustiques. En cas de contacte ocular, podem observar diferents tipus d’inflamació i irritació com llagrimeig abundant, conjuntivitis, queratitis (inflamació de la còrnia), i fins i tot úlceres corneals. Si entra en contacte amb la pell, la saba de la planta provoca dermatitis de contacte, amb butllofes generalment lleus (encara que això és més difícil d’observar en els nostres gats).

IMPORTANT la precaució en gatets joves i davant de casos d’ingestió intensa, ja que es pot desenvolupar un quadre nerviós que pot finalitzar en tremolors, deliris i coma.

 


El vesc (Viscum Album)

La composició química tòxica del vesc són les Viscotoxinas (polipèptids)
Toxicitat: mitjana
Totes les parts de la planta són tòxiques, tot i que són les baies / fruits (les boletes blanques) les que causen major intoxicació.

Quins símptomes provoca?

Trastorn digestiu, neurològic i / o cardíac. En funció de la quantitat de boletes ingerides apareixeran uns símptomes o tots.
El consell és no tenir aquestes plantes a casa per evitar totalment el risc ja que, per molt que intentem allunyar-les dels nostres gats, posant-les en alt, penjant-del marc d’una porta per tradició com és el cas del vesc, o altres fórmules, sempre pot caure una boleta que un cop localitzada per ells, rodarà com una pilota com un joc fins que la mosseguin i aquí començaran els problemes, la realitat és que convivim amb felins i no hi ha límits per a ells.

 

ALIMENTS I BEGUDES TÒXIQUES


Raïm (Vitis vinífera)

La composició química del raïm conté, entre altres, polifenols, flavonoides, tanins i resveratrol.
Toxicitat: mitjana-alta
La intoxicació passa per una afecció renal que fins i tot pot anar acompanyada de símptomes neurològics.

Quins símptomes provoca?

Vòmits, diarrea, debilitat, set extrema, deshidratació, incapacitat de produir orina i finalment insuficiència renal, que pot acabar en mort.

* Per a aquells que vulgueu celebrar les campanades amb els vostres felins, us suggereixo substituir el raïm per llaminadures de malta toves especials per a gats, dauets molt petits de carn blanca (a la planxa) o fins i tot trossets de gamba. ¡Celebraran amb vosaltres el nou any amb salut!

 


L’ALCOHOL

Cap d’any a casa. Raïm, copes de cava, tasses de cafè, postres i torrons amb xocolata … menjars amb nous ingredients que fan olor diferent i criden l’atenció dels nostres gats.
Toxicitat: molt alta
Molt de compte amb això. Tot i que el gat no es prendrà una copa de cava, si podria llepar un got en el qual hi ha hagut cava, cafè o el suc que desprenen els raïms. A tenir en compte també els menjars preparats amb vi, cava o qualsevol tipus d’alcohol. És molt perjudicial per als nostres gats, és un depressor del SNC (sistema nerviós central).

Quins símptomes provoca?

Els seus efectes van des de la descoordinació, incontinència urinària, marejos, vòmits i diarrea, arribant fins i tot al coma i la mort.

 


LA XOCOLATA I EL CAFÈ

Composició química de l’chocolate.De totes les substàncies que el componen la teobromina és la que resulta tòxica.
La Composició química del cafè és coneguda per tots, la cafeïna.
Toxicitat: molt alta
La xocolata i el cafè són molt tòxics, un verí per als gats. El cacau conté un enzim que el nostre gat no pot metabolitzar adequadament i és eliminada molt lentament en cas d’ingesta continuada, pel que el nostre gat pot morir si ingereix grans quantitats. El mateix succeeix amb la cafeïna encara que la seva eliminació no sigui tan lenta.

Quins símptomes provoquen?

Tant la xocolata com el cafè provoquen arítmies, acceleració del pols / ritme cardíac, vòmits, diarrea, inducció al coma i fins i tot la mort.

Si tens a casa qualsevol de les plantes descrites en aquest article o el teu gat menja, beu o ensuma qualsevol aliment o beguda dels que hem comentat i detectes en ell algun dels símptomes descrits no intentis medicar al teu gat pel teu compte, VINE A TEU VETERINARI, explica-li que tipus de plantes o aliments creus que hauria pogut tenir al seu abast i no esperis que els símptomes s’agreugin.

 


SOROLLS, PETARDS, CRITS

Un dels sorolls més característics en aquests dies és el que es produeix al destapar una ampolla de cava, un petard o crits de diverses persones alhora, com els brindis. Qui no s’ha sobresaltat alguna vegada? Doncs imagineu l’efecte en els nostres gats el sentit pot percebre sons de 50.000 Hz aproximadament, el que suposa més del doble del que podem percebre els humans, uns 20.000Hz.

Molta atenció a les finestres en els moments de més bullici. El Nadal són uns dies. El nostre gat és per a tota la vida.Per favor, sigueu respectuosos amb els vostres companys de vida felins. Recordeu que ells estan amb nosaltres perquè així ho han triat, ens vigilen i cuiden cada moment de la seva vida encara que de vegades no sapiguem apreciar-lo.

CONSELL: Els gats adoren la música relaxant, especialment els mantres. Si teniu la possibilitat d’allunyar-los de l’enrenou i crear-los un entorn tranquil amb música de relaxació per a gats o mantres per a la tranquil·litat, segur que us ho agrairan. Teniu infinitat de música d’aquest tipus a YouTube.


Els que considereu als vostres gats com un membre de la vostra família, ja coneixeu moltes de les coses que us comentem en aquest article però per a aquells que us acabeu d’iniciar en aquest fantàstic món de l’energia, la convivència i harmonia felina aquesta informació us pot ser de molta ajuda.

“Viure al costat d’un gat o un gos i considerar-lo membre de la teva família et canvia com a persona. Compartir aquesta experiència amb els altres i proporcionar-los una vida sana i feliç ens fa confiar en un món millor ”

Tot l’equip NEKOKAMI us desitja unes Bones Festes

error: Content is protected !!